Cum poti obtine experienta in securitate cibernetica fara un job?

coder with headphones doing debugging

La fel ca in multe alte domenii, experienta este un factor crucial pentru obtinerea unui loc de munca in securitatea cibernetica. Desi pentru anumite joburi entry-level experienta nu este absolut necesara, la fel ca in orice alta industrie, angajatorii tind sa aleaga candidatii care au acumulat deja experienta in acest domeniu.

Exista totusi modalitati prin care poti sa-ti dezvolti cunostintele si sa dobandesti experienta in securitatea cibernetica chiar inainte de primul job in industrie.

In acest articol, aprofundam 5 activitati care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti cunostintele tehnice si sa-ti contruiesti un portofoliu chiar inainte de a aplica pentru primul job in domeniul securitatii cibernetice.

Activitati de tip freelancing

O modalitate de a dobandi experienta in securitatea cibernetica fara un loc de munca in industrie este oferirea de servicii ca si consultant de securitate cibernetica independent (freelancer). Acest lucru implica efectuarea evaluarilor de securitate pentru afaceri mici sau indivizi, securizarea site-urilor web sau a retelelor sau oferirea de sfaturi privind imbunatatirea practicilor de securitate.

Lucrand cu diferiti clienti, poti dobandi experienta in securitatea cibernetica din lumea reala si sa construiesti un portofoliu pe care il poti prezenta ulterior potentialilor angajatori.

Poti incepe sa activezi ca si freelancer chiar de astazi cu ajutorul urmatoarelor platforme:

Bug Bounty Hunting

Programele de tip bug bounty hunting permit indivizilor sa castige recompense pentru gasirea si raportarea vulnerabilitatilor de securitate in software, site-uri web si alte sisteme digitale. Prin participarea la acest tip de programe poti dobandi experienta in identificarea si exploatarea vulnerabilitatilor de securitate, si sa acumulezi cunostinte despre diferite tipuri de atacuri sau tehnici de aparare.

In plus, ”vanatorii de recompense” de succes, castiga adesea recunoastere in comunitatea de securitate cibernetica, fapt care poate ajuta la construirea unei reputatii ca si expert in industrie.

Poti sa iti incepi activitatea de bug bounty hunter chiar astazi pe una din urmatoarele platforme:

Participarea la competitii de tip CTF (Capture the Flag)

In cadrul competitiilor de tipul Capture the Flag, participantii rezolva o serie de provocari de securitate cibernetica precum exploatarea vulnerabilitatilor in software sau retele, spargerea codurilor de criptare sau analiza malware-urilor.

Participand la acest tip de competitii, puteti dobandi experienta intr-o varietate de campuri ale securitatii cibernetice, de la reverse engineering la securitatea aplicatiilor web. In plus, majoritatea competitiilor de acest tip ofera oportunitatea de a colabora cu alti participanti, fapt care poate ajuta atat de la dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa cat si la construirea de relatii cu viitori specialisti in domeniu.

Poti exersa pentru competitii CTF pe urmatoarele platforme:

Participarea la laboratoare practice

Laboratoarele practice precum HackTheBox sau VulnHub ofera utilizatorilor medii simulate in care acestia pot practica exploatarea vulnerabilitatilor de securitate intr-un mediu sigur si controlat. Provocarile din aceste laboratoare te pot ajuta sa dobandesti experienta practica intr-o gama larga de abilitati de securitate cibernetica, precum securitatea retelelor, securitatea aplicatiilor web sau ingineria inversa.

In plus, mare parte din laboratoarele practice pun la dispozitia participantilor tutoriale ghidate si instructiuni detaliate care contribuie la dezvoltarea de noi abilitati intr-un mod practic si eficient.

Crearea de proiecte open source

O modalitate de a dobandi experienta si de a construi un portofoliu in securitatea cibernetica este de a contribui la proiecte open source din domeniu.

De la dezvoltarea de instrumente pentru analiza malware-ului la contributii aduse sistemelor de operare axate pe securitate sau creearea de biblioteci pentru dezvoltarea de software securizat, optiunile sunt multiple.

Prin contribuirea la proiecte de tip open source, poti castiga experienta in rezolvarea eficienta a probemelor reale. De asemenea, contributiile la proiectele open source pot ajuta pot creste atractivitatea pentru potentialii angajatori.

Principala platforma prin care poti sa contribui dar si sa dezvolti proiecte open source este GitHub.

hands doing debug

Fa primii pasi catre o cariera in domeniul securitatii cibernetice!

Oferim o gama completa de cursuri de securitate cibernetica pentru studenti de toate nivele. Exploreaza cursuri si certificari disponibile.

Vezi cursuri

Alte articole