8 joburi si roluri de tip defensive în securitate cibernetica

three blue hoodie kids team

Odata cu cresterea numarului de atacuri cibernetice si brese de date (data breaches), exista o mare cerere pentru profesionisti bine pregatiti in securitatea cibernetica care pot ajuta la protejarea organizatiilor impotriva amenintarilor cibernetice.

Acest lucru a creat multe oportunitati de angajare in domeniul securitatii cibernetice, in special in rolurile defensive. In acest articol aprofundam 8 optiuni de cariere in securitate cibernetica din categoria ”defensive” care sa te ajute in alegerea unui drum in industrie.

8 cariere de tip defensive în securitate cibernetica

Security Analyst

kid with mask and hoodie

Un analist de securitate este responsabil de analizarea si interpretarea datelor pentru a identifica amenintarile cibernetice si potentialele atacuri. Aceasta pozitie necesita o intelegere profunda a retelelor de calculatoare si a protocoalelor de comunicare. De asemenea, sunt necesare cunostinte in utilizarea eficienta de instrumente precum SIEM (Security Information and Event Management Tool). Abilitatea de a analiza si de a gandi critic in situatii limita sunt de asemenea esentiale.

Exemple de responsabilitati pentru Security Analyst:

  • Analizarea si prioritizarea alertelor de securitate
  • Corelarea multiplelor evenimente de securitate cibernetica
  • Imbunatatirea capabilitatilor de detectie prin implementarea de reguli de alertare
  • Intocmirea de rapoarte si statistici bazate pe numarul de detectii, false positives, si raspunsurile la acestea

Malware Analyst

cyber kid

Un analist de malware este responsabil de analizarea si evaluarea software-ului malitios pentru a intelege comportamentul sau si a dezvolta masuri de protectie impotriva acestuia. Aptitudinile tehnice necesare includ cunostinte solide de programare, cunostinte despre sisteme de operare, arhitecturi, si capacitatea de a utiliza instrumente de inginerie inversa (Reverse Engineering) precum OllyDbg (Debugger) si IDA Pro (Disassembler).

Exemple de responsabilitati pentru Malware Analyst:

  • Identificarea si analizarea programele malware prin utilizarea unor tehnici specializate de decompilare, decriptare si analiza statica si dinamica a codului.
  • Identificarea tipurilor de malware si a metodelor de propagare
  • Crearea semnaturilor de malware si a listelor de indicatori de compromis (IOC)
  • Furnizarea de rapoarte de analiza detaliata si recomandari pentru imbunatatirea securitatii cibernetice a organizatiei
  • Testarea instrumentelor de detectare si eliminare a malware-ului

Incident Responder

fireman kid holding macbook

Un ”incident responder” este responsabil de gestionarea si rezolvarea incidentelor de securitate cibernetica, cum ar fi atacurile DDoS sau compromiterile de date. Aptitudinile tehnice necesare includ cunostinte avansate de retele de calculatoare, cunostinte despre sisteme de operare si protocoale de comunicatie, si capacitatea de a utiliza instrumente de raspuns si gestiune a incidentelor cibernetice. Aditional, abilitatile de comunicare si de gestionare a proiectelor reprezinta un plus de valoare.

Exemple de responsabilitati pentru Incident Responder:

  • Dezvoltarea unei strategii de raspuns la incidente de securitate cibernetica
  • Raspunde si gestioneaza unul sau multiple incidente care se desfasoara in prezent
  • Furnizeaza vizibilitate asupra evenimentelor petrecute si masurilor luate pe parcursul unui incident
  • Proiecteaza o lista de recomandari ce contine bune practici si instrumente de implementat in urma unui incident (“lessons learned”)

Forensics Expert

kid holding magnifying glass

Expertii in forensics sunt responsabili de investigarea si colectarea de probe digitale pentru a identifica autorii unui atac sau a unei incalcari de date. Aptitudinile tehnice necesare includ cunostinte atat despre retele de calculatoare, cat si despre sistemele de operare folosite in prezent. Totodata, este recomandata familiarizarea cu instrumente de forensics digital precum EnCase, FTK, Velociraptor, Autopsy, etc.

Exemple de responsabiliati pentru Forensics Expert:

  • Colectarea si analizarea de date digitale relevante pentru investigatie, inclusiv fisiere, e-mailuri, memorie volatila, istoricul de navigare web, inregistrari de apeluri si alte informatii de pe dispozitivele electronice
  • Identificarea, evaluarea si interpretarea probelor digitale in vederea determinarii cauzei si a amploarei incidentului
  • Corelarea datelor de pe dispozitive diferite pentru determina firul narativ al atacului
  • Furnizarea de rapoarte de investigatie si alte materiale relevante catre autoritatile competente, pentru a ajuta in investigatie si procesul de judecata.

Application Security Engineer

kid working on a data panel

Un inginer de securitate a aplicatiilor este responsabil de dezvoltarea si implementarea de masuri de securitate pentru aplicatiile software. Acestia trebuie sa aiba cunostinte solide de programare si sa fie capabili sa lucreze cu diverse limbaje de programare. Pe langa cunostintele de programare, rolul de Application Security Engineer presupune cunoasterea si implementarea bunelor practici de securitate specifice fiecarui limbaj de programare.

Exemple de responsabiliati pentru Application Security Engineer:

  • Colaborarea cu echipa de dezvoltare pentru a asigura ca aplicatiile sunt proiectate si dezvoltate in conformitate cu bunele practici de securitate
  • Executarea auditului de cod sursa
  • Organizarea de training-uri pentru echipele de dezvoltare, din punct de vedere a respectarii anumitor instructiuni de prevenire a vulnerabilitatilor (exemplu: OWASP Top 10)
  • Implementarea instrumentelor de analiza automata a codului sursa si monitorizarea librariilor de tip 3rd party
  • Furnizarea de suport pentru incadrarea aplicatiei in standarde internationale, precum PCI-DSS.

Cloud Security Specialist

kid on macbook with a cloud above his head

Un specialist in securitate cloud este responsabil de protejarea datelor si a infrastructurii cloud-ului impotriva amenintarilor cibernetice. Acestia trebuie sa aiba cunostinte solide despre platforme cloud precum AWS, Azure sau Google Cloud si sa fie capabili sa configureze si sa protejeze servicii cloud, cum ar fi S3, EC2 sau RDS. De asemenea, trebuie sa aiba cunostinte despre securitatea retelelor si a sistemelor, precum si despre politici si proceduri de conformitate.

Exemple de responsabiliati pentru Cloud Security Specialist:

  • Implementarea bunelor practici de securitate in Cloud
  • Evaluarea riscurilor asociate utilizarii Cloud-ului si dezvoltarea planurilor de actiune
  • Asigurarea conformitatii cu reglementarile si standardele de securitate relevante in Cloud
  • Monitorizarea si gestionarea evenimentelor de securitate in Cloud precum: controlul accesului, modificarea privilegiilor, abuzul serviciilor de Cloud, si multe altele.
  • Imbunatatirea capabilitatilor de detectare si prevenire prin implementarea diverselor servicii si instrumente de securitate specifice Cloud-ului
  • Documentarea arhitecturii si functiilor de securitate in Cloud

Security Architect

robokid working on computer

Un arhitect de securitate este responsabil de proiectarea si implementarea de solutii de securitate cibernetica pentru organizatii. Aptitudinile tehnice necesare includ cunostinte avansate despre infrastructura de retea, cunostinte despre sisteme de operare si protocoale de comunicatie, si capacitatea de a implementa si a furniza suport tehnic pentru instrumente precum Firewalls, SIEM (Security Information and Event Management Tool), IDPS (Intrusion Detection & Prevention Systems), DLP (Data Loss Prevention), EDR (Endpoint Detection & Response), si multe altele.

Exemple de responsabiliati pentru Security Architect:

  • Proiectarea si implementarea solutiilor de securitate cibernetica
  • Instruirea echipelor pentru folosirea solutiilor implementate
  • Furnizarea de asistenta tehnica in privinta solutiilor implementate
  • Dezvoltarea de intercomunicari si corelari de date intre solutiile de securitate cibernetica

Threat Intelligence Specialist

kid with laptop threatened by a giant cyber bear

Un specialist in Threat Intelligence colecteaza si analizeaza informatiile despre amenintarile actuale si potentiale la care este expusa o organizatie, persoana, sau o tara. Aceste date pot fi utilizate pentru a imbunatati capabilitatile defensive si pentru a lua decizii eficiente din punct de vedere al securitatii cibernetice.

Exemple de responsabiliati pentru Threat Intelligence Specialist:

  • Colectarea de informatii despre amenintari cibernetice din surse deschise, precum site-uri web, forumuri de discutii, retele de socializare si rapoarte guvernamentale
  • Implementarea indicatorilor de compromis/atac in instrumente de tip IDPS, SIEM, Firewall, etc.
  • Dezvoltarea unor tehnici si mecanisme de colectare automata de Threat Intelligence
  • Proiectarea de strategii ce privesc implementarea capcanelor cibernetice (Honeypots)
  • Infiltrarea si colectarea de informatii despre actori malitiosi (Threat Actors)

Mai mult ca intotdeauna, este nevoie de specialisti care sa previna sau sa intervina rapid in cazul compromiterii unui sistem. Numarul de joburi defensive in securitate cibernetica este in continua crestere, iar profesionistii din acest domeniu beneficiaza de multiple oportunitati pentru o cariera sigura si de succes.

Fa primii pasi catre o cariera in domeniul securitatii cibernetice!

Oferim o gama completa de cursuri de securitate cibernetica pentru studenti de toate nivele. Exploreaza cursurile si certificarile disponibile.

Vezi cursuri

Alte articole